Databank velden
Disclaimer: De inhoud van dit artikel is vertaald naar het Nederlands door ChatGPT. De orginele tekst vind je op Moodle.org
Veld
Een veld is een benoemde eenheid van informatie. Elke invoer in een Database-activiteit kan meerdere velden van verschillende typen bevatten. Bijvoorbeeld, een tekstveld genaamd 'favoriete kleur' waarin je je favoriete tint kunt invoeren, of een keuzemenu genaamd 'staat', waarmee je een staat kunt selecteren uit de 50 staten van de Verenigde Staten van Amerika. Door verschillende velden met passende namen en typen te combineren, kun je alle relevante informatie over de items in je database vastleggen.
Let op: Als je later velden in de database bewerkt, moet je de knop Sjabloon opnieuw instellen gebruiken of het sjabloon handmatig aanpassen om ervoor te zorgen dat de nieuwe velden correct worden weergegeven.
Veldnaam en beschrijving
De naam is wat wordt getoond wanneer een invoer wordt toegevoegd. Deze moet uniek en kort zijn. De beschrijving is bedoeld voor jezelf om het veld te identificeren.
Verplicht veld
Als je ervoor wilt zorgen dat bepaalde velden altijd worden ingevuld, vink dan het vakje Verplicht veld aan bij het instellen van de velden in je database. Deze velden worden gemarkeerd met een rood sterretje wanneer studenten bijdragen aan de database. Ze kunnen hun invoer pas opslaan nadat ze de vereiste informatie hebben ingevuld. In de kolom Verplicht kan de docent zien welke velden verplicht zijn en welke niet.

Veldtypen
Hieronder volgt een overzicht van de verschillende veldtypen. De schermafbeeldingen tonen hoe de velden eruitzien voordat en nadat ze zijn ingesteld. De selectie in oranje laat zien hoe het veld wordt weergegeven wanneer een gebruiker een invoer toevoegt.
Selectievakje (Checkbox)
Hiermee kun je selectievakjes aanbieden aan de gebruiker. Voeg de opties één per regel toe. De gebruiker kan meerdere opties selecteren.

Datum (Date)
Hiermee kan een gebruiker een datum invoeren door een dag, maand en jaar te selecteren uit een keuzelijst.
Bestand (File)
Gebruikers kunnen een bestand uploaden vanaf hun computer. Als het een afbeelding is, kan het veld Afbeelding een betere keuze zijn.
Breedte-/lengtegraad (Latitude/Longitude)
Gebruikers kunnen een geografische locatie invoeren met behulp van breedte- en lengtegraden. Bijvoorbeeld, Moodle HQ in Barcelona bevindt zich op breedtegraad 41.380775 en lengtegraad 2.173661.
Bij het bekijken van de gegevens worden automatisch links gegenereerd naar geografische diensten zoals Google Earth, OpenStreetMap, GeaBios en Mapstars. (De docent kan kiezen welke links worden weergegeven, indien gewenst.)
Eisen voor invoer:
- Coördinaten moeten worden ingevoerd ten opzichte van de Noord- en Oost-coördinaten.
- Om coördinaten van het westen (bijv. 120W) om te zetten naar het oosten, voeg een '-' toe voor het getal (bijv. -120).
- De invoer moet in decimale notatie zijn, niet in graden. Er zijn online conversietools beschikbaar.
- Keuzemenu (Menu)
- De tekst die je in het opties-veld invoert, wordt weergegeven als een keuzelijst. Elke regel wordt een aparte optie.
Keuzemenu (Multi-select)
Net als het gewone keuzemenu, maar gebruikers kunnen meerdere opties selecteren door de Control of Shift toets ingedrukt te houden. Aangezien dit een gevorderde computervaardigheid is, kan het verstandiger zijn om meerdere selectievakjes te gebruiken.
Getal (Number)
Hiermee kunnen gebruikers een getal invoeren, bijvoorbeeld:
- 42
- -1000
- 0
- 0.123
- 3.0e8 (Technisch gezien slaat dit veld drijvende-kommagetallen op.)
Afbeelding (Picture)
Hiermee kunnen gebruikers een afbeelding uploaden en weergeven.
- Enkele weergave: de afbeelding wordt apart weergegeven.
- Lijstweergave: de afbeelding wordt getoond tussen andere afbeeldingen.
De afbeelding in de enkele weergave kan groter zijn dan in de lijstweergave.
Radioknoppen (Radio buttons)
De gebruiker krijgt keuzerondjes en kan slechts één optie selecteren. Invoer kan alleen worden verzonden als er een keuze is gemaakt.
(Opmerking: Als je slechts twee tegengestelde opties hebt, zoals ja/nee of waar/onwaar, dan kun je ook een enkel selectievakje gebruiken. Houd er echter rekening mee dat selectievakjes standaard uitgeschakeld zijn, waardoor gebruikers hun invoer kunnen indienen zonder een keuze te maken.)
Tekstinvoer (Text input)
Hiermee kunnen gebruikers tekst invoeren tot 60 tekens. Voor langere tekst of opgemaakte tekst (zoals koppen en opsommingen) is het beter om een tekstvak-veld te gebruiken.
Tekstvak (Text area)
Hiermee kunnen gebruikers langere tekst invoeren met behulp van de teksteditor.

URL
Gebruikers kunnen hier een link naar een website toevoegen.
- Indien autolink is ingeschakeld, wordt de URL klikbaar.
- Indien een verplichte naam voor de link is ingesteld, wordt deze naam als hyperlink weergegeven.
Bijvoorbeeld, in een database van auteurs kun je gebruikers vragen om de website van de auteur in te voeren. Als je 'homepage' als verplichte naam instelt, dan zal het klikken op homepage leiden naar de ingevoerde URL.
Je kunt ook instellen dat de URL in een nieuw venster wordt geopend.